Op 28 april 2020 overleed Eduard (Eddy) Pieters Graafland. “Eddy PG” was vooral bekend als doelman van Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal. Evenals enkele voorouders van zijn vaders kant, is hij geboren in Amsterdam. Maar hij had ook Rotterdamse voorouders. Niet alleen via zijn overgrootmoeder Ingetje de Wolff (geb. 1863), maar ook met Gerardus Pieters Graafland (geb. 1794).
Met deze Gerardus ontstond ook de dubbele achternaam. Hij was een zoon van Johannes Pieters (Pieterse, Peters) en stiefzoon van Cornelis Jan Louis Graafland. Een iets uitgebreidere toelichting op het ontstaan van de naam Pieters Graafland kunt u vinden op de website van “Adel in Nederland”.
Op verschillende websites is vergelijkbare informatie te vinden over het (sport)leven van Eddy PG. Op deze plek zullen we dat niet nog een keer overdoen. Wel staan we kort stil bij enkele reacties van prominenten uit de voetbalwereld. Volgens Rinus Israël hoort Eddy PG bij de drie beste Nederlandse keepers ooit. Willem van Hanegem noemt hem de beste keeper in één-tegen-één-situaties en anderen stippen ook aan dat Eddy PG een fantastisch mens was en een gentleman.
Elders hebben we het niet gelezen, maar ons zijn enkele frappante overeenkomsten met Johan Cruijff opgevallen. Beiden zijn in Amsterdam geboren, hadden voorouders uit zowel die stad als uit Woerden. Beiden maakten hun debuut in de Eredivisie op 17-jarige leeftijd voor Ajax. Beiden speelden voor Ajax en Feyenoord. En we moeten zeker ook nog even stilstaan bij het seizoen 1964-1965. Door een gelijkspel tegen GVAV (1-1) werd Feyenoord landskampioen op 25 april 1965. Uitgerekend op de verjaardag van Johan Cruijff, die 5 maanden daarvoor zijn eerste Eredivisiewedstrijd speelde tegen … u raadt het al, GVAV.
Uit eerbetoon voor deze Amsterdammer met Rotterdamse roots, en met grote waarde voor het voetbal in Rotterdam, hebben wij onderzoek gedaan naar zijn voorouders. Wat wij hebben gevonden kunt u lezen door op de link te klikken: https://bit.ly/2KLAo7N