Slachtoffers Politie mei 1940
Overzicht van Rotterdamse politieagenten in actieve dienst die tussen 10 en 14 mei 1940 omkwamen tijdens de strijd om Rotterdam.
Overzicht van Rotterdamse politieagenten in actieve dienst die tussen 10 en 14 mei 1940 omkwamen tijdens de strijd om Rotterdam.
Tijdens de Duitse aanval op Nederland in mei 1940 speelden politieagenten in Rotterdam een belangrijke rol bij het handhaven van de orde, het verlenen van noodhulp en het beveiligen van strategische locaties. Ook ondersteunden zij militaire en civiele functies in een stad die vanaf 10 mei zwaar werd getroffen door gevechtshandelingen en luchtaanvallen. Bij deze inzet kwamen ten minste zeventien politieagenten in actieve dienst om het leven.
Van deze politieagenten waren er zeker negen betrokken bij de bewaking en beveiliging van concertgebouw De Doelen, dat op 14 mei werd verwoest tijdens het bombardement op Rotterdam. Het gebouw werd in de meidagen gebruikt als tijdelijke detentielocatie voor personen die werden verdacht van vijandige sympathieën. De politieagenten bevonden zich in of rond het gebouw en kwamen daarbij om het leven.
Andere politieagenten overleden op verschillende locaties in de stad, waaronder rond de Koninginnebrug, de Maasbruggen, het Noordereiland, de Oosterkade, de Coolsingel, het vliegveld Waalhaven en het binnenplein van het Centraal Politiebureau.
De directe doodsoorzaken varieerden van schotwonden en letsel door explosies tot verwondingen opgelopen bij hulpverlening of bewaking.
Daarnaast kwam ook de 84-jarige oud-agent van politie Jacobus Johannes Nijpjes om het leven bij het bombardement op Rotterdam. Hij was niet meer in actieve dienst en is daarom niet opgenomen in onderstaand overzicht.
Portretten van een groot deel van de genoemde politieagenten zijn opgenomen in het fotoalbum met politieslachtoffers van mei 1940.
De onderstaande tabel toont alle bij naam bekende politieagenten in actieve dienst die tijdens de meidagen van 1940 in en rond Rotterdam zijn omgekomen.