Onderzoek Oorlogsgetroffenen
Reconstructie en documentatie van oorlogsgebeurtenissen en persoonlijke verhalen.
Reconstructie en documentatie van oorlogsgebeurtenissen en persoonlijke verhalen.
De impact van oorlogsgeweld op individuele levens en families blijft generaties lang voelbaar. Stichting Voorouder zet zich in om de verhalen van oorlogsgetroffenen te documenteren en hun nagedachtenis levend te houden. Dit doen we op twee manieren: we ondersteunen mensen bij hun persoonlijke zoektocht naar informatie over oorlogsgetroffenen, en we voeren grootschalig onderzoek uit naar de impact van oorlogsgeweld op gemeenschappen, zowel in Nederland als daarbuiten.
Wat ons onderzoek bijzonder maakt, is de actieve betrokkenheid van het publiek. Naast traditioneel archiefonderzoek maken we gebruik van de kennis en verhalen die leven in de samenleving. Via media-aandacht, sociale netwerken en publieke oproepen bereiken we mensen die cruciale informatie kunnen delen - van oude foto's tot persoonlijke herinneringen. Deze combinatie van gedegen archiefonderzoek en publieksparticipatie stelt ons in staat om een completer beeld te vormen van het verleden.
Ben je op zoek naar informatie over iemand die door de oorlog werd getroffen? De zoektocht naar antwoorden kan complex en emotioneel zijn. Wij bieden persoonlijke begeleiding bij:
Stichting Voorouder voert diepgaand onderzoek uit naar de impact van oorlogsgeweld op de Nederlandse samenleving. Onze huidige projecten omvatten:
Een doorlopend onderzoek naar de slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam en de daaraan voorafgaande gevechten tussen 10-14 mei 1940.
Lees meer →Samen met de auteurs van het boek Target Rotterdam en andere betrokkenen heeft Stichting Voorouder uitgebreid onderzoek verricht naar de namen van de slachtoffers van dit bombardement
Lees meer →Ons onderzoek start met diepgaand archiefonderzoek in binnen- en buitenland. We raadplegen gemeentelijke archieven, militaire dossiers, politierapporten en andere historische bronnen. Door systematisch onderzoek in verschillende archieven kunnen we gebeurtenissen nauwkeurig reconstrueren en persoonlijke verhalen valideren.
Daarnaast geloven we dat belangrijke historische informatie ook leeft in de herinnering van mensen. Via publieke bijeenkomsten, mediakanalen en andere platformen verzamelen we foto's, documenten en persoonlijke verhalen. Deze combinatie van archiefonderzoek en publieksparticipatie maakt ons werk uniek en stelt ons in staat een completer beeld te vormen van het verleden.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of wil je bijdragen aan ons onderzoek? Neem dan contact met ons op voor een gesprek via info@voorouder.nl. Samen bekijken we hoe we je kunnen helpen of hoe je kunt bijdragen aan het documenteren van deze belangrijke geschiedenis.
Stichting Voorouder behandelt alle informatie over oorlogsgetroffenen met het grootste respect en de hoogst mogelijke zorgvuldigheid. We houden daarbij rekening met de privacy van nabestaanden en de gevoeligheid van de informatie.